Monday, May 16, 2011

BlackBerry World Conference in Orlando, Florida'dan İzlenimler


Yeni ismiyle bu sene ilk kez düzenlenen ve BlackBerry'nin en büyük ölçekli konferansı olan BlackBerry World 'e, elit bir BlackBerry partneri olarak biz de katıldık. Heyecan verici birçok gelişmenin ve yeniliğin de duyurulduğu bu organizasyonu Pozitron adına Yazılım Takım Lideri Can Elmas sizler için izledi ve çarpıcı yenilikleri yakından takip etti.

BlackBerry Playbook

Genel oturumların 3-5 Mayıs tarihleri arasında yapıldığı bu büyük organizasyona beklenildiği gibi, Amerika ve Kanada'da yakın bir zamanda satışa sunulan BlackBerry Playbook damgasını vurdu.

Konferans süresince tam anlamıyla bir Playbook çılgınlığı yaşandığını söylemek herhalde yanlış olmaz. Her köşede BlackBerry'nin bu yeni tablet bilgisayarını kurcalayan ve inceleyen insanlar görmek mümkündü. Tabii ki bunun en önemli sebeplerinden biri de şüphesiz, açılış gününde Mike Lazaridis'in (co-CEO Reserch In Motion) yaptığı, konferansa katılan herkesin ücret ödemeden evine bir adet 16GB'lık Playbook ile döneceği duyurusuydu. BlackBerry'nin bu anlamlı jesti elbette herkes tarafından mutluluk ve heyecanla karşılandı.

QNX tabanlı bir işletim sistemine, 1Ghz çift çekirdekli bir işlemciye ve 1 GB belleğe sahip olan Playbook, 7" ekran boyutu ve 1024 x 600 çözünürlüğü ile kullanıcılarına yüksek multimedya performansı ve kusursuz bir çoklu görev olanağı (true multitasking) sağlıyor. İnceleme ve kullanma şansına sahip olduğumuz BlackBerry Playbook'un, katılımcılarla da paylaşılan yol haritası doğrultusunda önümüzdeki 6 aylık sürede ciddi bir pazar payı yakalayacağı da bir gerçek.

Özellikle uygulama geliştiricileri için heyecan verici bir diğer gelişme ise, önümüzdeki günlerde çıkarılacak bir güncelleme ile yüklenecek olan Android Player aracılığıyla, Android uygulamalarının Playbook üzerinde çalışabilecek olması. Bu sayede uygulama konusunda Apple ve Android kadar kullanıcılarının yüzünü pek güldüremeyen BlackBerry, tablet tarafında uygulama yelpazesini çok büyük oranda genişletmiş olacak. Ancak bu gelişme için Temmuz ya da Ağustos 2011'i beklememiz gerekecek.

Bing , Microsoft ve RIM Partnerliği

Konferansın en büyük sürprizlerinden biri de şüphesiz Microsoft CEO'su Steve Ballmer'ın konferansın ilk günü Mike Lazaridis ile aynı sahneyi paylaşmasıydı. İkili, Microsoft arama motoru Bing'in, Playbook ve BlackBerry cihazlarda bir numaralı arama motoru olması yönünde bir çalışma yaptıklarını ve ortaklıklarının farklı noktalarda uzun yıllar boyunca süreceği bilgisini katılımcılarla paylaştılar.

BlackBerry 7 OS ve Bold 9900 & 9930

Bir diğer önemli duyuru da elbette, BlackBerry'nin yeni işletim sistemi BlackBerry 7 ile hazır gelecek olan, Bold ailesinin yeni üyeleri 9900 ve 9930 modelleriydi. Dokunmatik Bold olarak da isimlendirebileceğimiz bu yeni sınıf, 1.2 Ghz işlemci ve 768 MB bellek özellikleriyle, BlackBerry'nin şu ana kadar ürettiği en güçlü model olarak dikkat çekiyor.

Kullanımı kolay BlackBerry klavyesinin yanı sıra, BlackBerry ailesi için yeni bir özellik olan VGA 640x480 yüksek çözünürlüklü 2.8" Liquid Graphics dokunmatik ekrana sahip 9900 ve 9930 akıllı telefonlar, BlackBerry' nin şu ana kadar ürettiği en ince model olarak (115 x 66 x 10.5 mm) tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Heyecan verici diğer bazı yeni özelikler de NFC (Near Field Communication) ve Artırılmış Gerçeklik (Manyetometre) desteği. Bu yeni teknolojiler ve uygulama geliştiriciler için sağlanacak yeni API'ler sayesinde, çok farklı ve zengin içerikli uygulamaları çok yakın bir zamanda BlackBerry çatısı altında görmek mümkün olacak.


No comments:

Post a Comment