Friday, July 20, 2012

WWDC de Neler Öğrendik?


2 saat gibi rekor bir sürede yok satan WWDC 2012'ye katılma şansını yakalayarak, San Francisco'daki 5 günlük konferans boyunca Apple yazılım dünyasındaki son gelişmeler ve yenilikleri öğrenme fırsatı yakaladık. 

Keynote'da Apple kullanıcı ve geliştiricilerinin merakla beklediği yeni MacBook Pro serisi ve yeni Mac işletim sistemi Mountain Lion dışında Pozitron olarak bizi en çok heyecanladıran duyuru iOS 6 ve bununla birlikte gelen yüzlerce yenilikti. 

Yeni mobil işletim sistemi versiyonu iOS 6'yla birlikte gelen Passbook uygulaması ve bununla ilgili SDK eklentileri Türkiye'de loyalty card uygulamaları olan ve bilet satışı yapan firmaların mutlaka ilgilenmesi gereken bir özellik. Online ödemeler konusunda Apple'ın gelecek planlarıyla ilgili büyük bir ilerleme sayılabilecek bu özellik sayesinde iOS kullanıcıları artık dijital cüzdan teknolojisine ilk adımlarını atmış oluyorlar. iOS 5'le birlikte getirilen işletim sistemine entegre edilmiş Twitter paylaşım özelliklerine benzer şekilde entegre Facebook paylaşım özellikleri de iOS 6'yla birlikte geliyor. Bu da biz geliştiriciler için uygulamalarımızda sıklıkla kullandığımız Facebook entegrasyonu açısından büyük kolaylık ve de kullanıcılarımız açısından daha iyi bir kullanım deneyimi anlamına geliyor. Bunlar dışında iOS 6'yla birlikte Siri Türkçe desteğinin hala gelmemiş olması ve Apple'ın iOS cihazlarındaki Google Maps özelliklerinin yerini alacak kendi harita ve navigasyon yazılımlarının Türkiye'de tam anlamıyla desteklenmiyor olması biraz üzücü. 

Keynote'un hemen ardından Apple mühendislerinin sunum yaptığı ve 5 gün boyunca devam eden geliştirici seanslarına ve kodumuz üzerinden birebir sorularımızı sorabildiğimiz lab'lere katıldık. Aynı saatte birden fazla seans olduğundan, daha çok üzerinde çalıştığımız mobil uygulamaları ilgilendiren seansları tercih ettik. En kalabalık olanlar yeni iOS ve yeni Mac OS'la birlikte gelen özelliklerin tanıtıldığı ve kullanımına dair ipuçlarının verildiği seanslar oldu. Uygulama performansını artırmaya yönelik seanslar da epey ilgi görenler arasındaydı. Konferans boyunca katılamadığımz seansları da  birlikte çalıştığımız developerlar ile iPhone'larımız üzerinden birbirimizi haberdar ederek sıcağı sıcağına takip edebildik. 

Kısaca özetlersek iOS 6'da eski versiyonlar üzerine yapılmış hem kullanıcı hem geliştiricileri olumlu yönde etkileyecek olan birçok yeni özellik, geliştirme ve düzeltmeler var. Çok az sayıda kalan iOS 4 kullanıcıları ve çoğunluğu oluşturan iOS 5 kullanıcılarının Eylül'deki release'den sonra hızlıca iOS 6'ya geçeceğini düşünerek uygulamalarımızı iOS 6 uyumlu hale getirme çalışmalarına şimdiden başladık. 
Apple yazılımları üzerine yaptığı trendi belirleyen geliştirmelerle heyecanımızı canlı tutmaya ve yaratıcılığımızı desteklemeye devam ediyor. 

Alper İncedalcı

1 comment: