Saturday, November 10, 2012

Akıllı Telefon Trendleri

Tüm dünyada akıllı telefon kullanımı gün geçtikçe artıyor. Seçeneklerin artması ve teknolojinin gelişmesiyle, üreticiler artık geniş fiyat yelpazesinde ürünler sunuyor ve her türlü tüketiciye ulaşabiliyorlar. Ekim 2012’de Strategy Analtyics’in yaptığı araştırmaya göre akıllı telefon kullanımı dünya genelinde 1 milyar sınırına ulaştı. Ancak pazar hala hızla gelişmekte olup, ve 2015 yılı toplam akıllı telefon sayısının ikiye katlanarak 2 milyar olması bekleniyor.

Akıllı telefon pazarında lider olan ülkelerden Amerika’da 2012 Şubat ayı itibariyle akıllı telefon oranı %50’ye ulaştı (Nielsen, US Akıllı Telefon penetrasyonu) Bu oran avrupada %30 civarında olup, Türkiye’de daha düşük seviyededir. Ancak bu oranın bugün düşük olması ve talebin fazlalığı, ilerki yıllarda akıllı telefon kullanımının ülke genelinde yaygınlaşacağının bir göstergesidir.

KVK Genel müdürü Özcan Ermiş 2012 yılı sonunda Türkiyedeki toplam akıllı telefon sayısının 22 milyon olmasını, bu sayının 2013 yılında 35 milyon, ve 2014 yılında 45-50 milyona ulaşması beklediklerini açıkladı. Dünya çapında %100 artış 2015 yılında beklenirken, Türkiye’de 2014 yılında beklenmekte ve ülkemizdeki potansiyeli sergilemektedir.

Akıllı telefon kullanımıının yaygınlaşması ile birliklte mobil bankacılık, mobil ticaret ve mobil biletleme gibi bireylerin günlük hayatını kolaylaştıran uygulamalara talep giderek artacak ve finansal işlemler mobil üzerinden gerçekleşecektir. Önümüzdeki yıllarda lider olmak isteyen firmaların, mobil stratejilerini bugünden belirleyip, pazarda paylarını şimdiden oluşturmaları gerekmektedir.

Tanya Neşeliller

No comments:

Post a Comment